یکی از رشته های دانشگاهی گروه علوم ریاضی فیزیک، رشته مهندسی هوافضا است. این رشته با هدف تربیت افرادی متخصص در صنایع هلیکوپتر و هواپیماسازی و همینطور آشنایی با مقدمات و اصول مهندسی هوافضا به وجود آمده است. رشته هوافضا که رشته ای جالب و پرطرفدار محسوب می شود، موضوع مورد بحث ما در این مقاله است. اگر می خواهید اطلاعات خود را در این زمینه افزایش دهید با ما همراه شوید.اگر می خواهید انتخاب رشته کنید یا در دروس خود دچار مشکل شده اید می توانید از طریق وب سایت های مشاوره تحصيلي و آموزش آنلاین انواع مشاوره مانند: مشاوره تحصیلی کنکور ، انتخاب رشته ، تغیر رشته ، برنامه ریزی تحصیلی و... مشاوره تحصیلی آنلاین رایگان و غیر رایگان دریافت کنید همچنین با ورود به وب سایت آن ها می توانید از هزینه مشاوره تحصیلی باخبر شوید.
مهندسی هوافضا چیست؟
همانطور که گفتیم این رشته یکی از رشته های گروه علوم ریاضی فیزیک بوده که با صنایع هواپیماسازی ارتباط دارد. هدف رشته هوافضا تربیت کارشناسانی در صنایع هلیکوپتر و هواپیماسازی است و می خواهد بعد از چهار سال افراد را با مقدمات و اصول مهندسی هوافضا آشنا کند. متخصصان این رشته از طرفی در طراحی هواپیما، ماهواره، فضاپیما و ماهواره برها و همینطور هواپیماهای بدون سرنشین و بدون موتور فعالیت دارند و از طرف دیگر به ساخت پایگاه های مسافرتی و فضایی می پردازند.
علاوه بر تجهیزات و وسایلی که ذکر کردیم یک متخصص هوافضا در صنایع خودروسازی نیز می تواند فعالیت داشته باشد. متخصصین این رشته با کمک دانش آیرودینامیک و تونل باد، به طراحی خودروهای کم مصرف می پردازند. بنابراین یک متخصص در رشته هوافضا علاوه بر فعالیت در ساخت هواپیما و تجهیزات پرنده، در طراحی و ساخت فرودگاه ها، صنایع نفت و گاز، صنایع خودروسازی و نیروگاه ها نیز مشارکت دارند. مقطع کارشناسی این رشته چهار سال بوده که در طول این مدت دانشجویان باید سه واحد پروژه را بگذرانند. یک دانشجوی کارشناسی همچنین باید در دو تابستان در دفاتر مهندسی صنایع مربوط به رشته هوافضا، دروه کارآموزی بگذراند. کسانی که دانش آموخته رشته مهندسی هوافضا هستند کادر مورد نیاز طراحی، تحقیقات، ساخت صنایع مختلف و محاسبات را تأمین می کنند. دروس این رشته مانند رشته های دیگر به چند بخش تقسیم می شوند. دروس عمومی، دروس پایه، دروس اصلی و دروس تخصصی است که اغلب آنها به صورت کارگاهی و کارآموزی است. برخی از درس های اصلی این رشته عبارتند از: مبانی برق، ریاضی مهندسی، علم مواد، آزمایشگاه موتور انتقال، ارتعاشات و نقشه کشی و بعضی از درس های تخصصی هوافضا مانند مکانیک پرواز، آیرودینامیک، طراحی هواپیما، تحلیل سازه ها و اصول جلوبرندگی است.
مهارت های لازم برای داوطلبان رشته مهندسی هوافضا
برای موفقیت در هر رشته ای باید فرد داوطلب دارای ویژگی های شخصی و دانش مناسب باشد. کسانی که قصد دارند در رشته هوافضا ادامه تحصیل دهند باید از توانمندی های مختلفی برخوردار باشند که عبارتند از
• دانش فنی بالا و علم آموزی با علاقه و پشتکار فراوان
• مهارت بالا در دروس ریاضی و فناوری اطلاعات
• توانایی کارهای تیمی و گروهی و هماهنگی با افراد دیگر
• به روز کردن آگاهی ها و دانش خود با پیشرفت علم و تکنولوژی روز دنیا
• توانایی بالا در تجزیه و تحلیل مسائل مختلف مربوط به کار
• اطلاعات و آگاهی درست و کامل نسبت به قانون های نظارتی مهندسی
• آشنایی کامل و به روز شده با نرم افزارهای طراحی کامپیوتری
• توانایی بالا در برنامه ریزی، مدیریت پروژه ها و اولویت بندی درست آنها
• مهارت بالا در حل مسائل مختلف کاری
• آشنایی با زبان انگلیسی و درک آن
آینده شغلی و بازار کار برای مهندسان هوافضا
رشته هوافضا مانند برخی از رشته های دانشگاهی دیگر بازار کار خوبی برای افراد ماهر و خبره دارد. کسانی که علاوه بر دانش فنی، دارای مهارت های عملی نیز هستند. البته این افراد می توانند در صنایع مختلفی فعالیت داشته باشند. صنایعی مانند هواپیماسازی، صنایع و سیستم های دفاعی و ساخت تجهیزات موشکی، صنایع ماشین سازی. مهندس هوافضا می تواند در قسمت تعمیر و نگهداری هواپیما فعالیت کند. پرنده های تصویربردار نیز یکی دیگر از تجهیزاتی است که این مهندسین در طراحی و تولید آن نقش دارند. آیرودینامیک خودرو ها و سازه های خودروسازی نیز از تجهیزاتی است که فارغ التحصیلان این رشته در آن فعالیت می کنند.اگر می خواهید انتخاب رشته کنید یا در دروس خود دچار مشکل شده اید می توانید از طریق وب سایت های مشاوره هدایت تحصیلی و تدریس آنلاین انواع مشاوره مانند: مشاوره تحصیلی کنکور ، انتخاب رشته ، تغیر رشته ، برنامه ریزی تحصیلی و... مشاوره تحصیلی رایگان و غیر رایگان دریافت کنید همچنین با ورود به وب سایت آن ها می توانید از هزینه مشاوره آنلاین درسی باخبر شوید.
رشته هوافضا دانشگاه آزاد
دانشگاه های آزاد و سراسری در رشته مهندسی هوافضا دانشجو می پذیرند. داوطلبان رشته مهندسی هوافضا می توانند برای قبولی در این رشته از میان دانشگاه های دولتی و آزاد دانشگاه مورد نظر خود را انتخاب کنند. آگاهی از رتبه های پذیرفته شدگان در دانشگاه آزاد و سراسری می تواند در انتخاب رشته شما موثر باشد. رشته هوافضا دانشگاه آزاد بدون کنکور نیز از بین واجدین شرایط دانشجو می پذیرد. این دانشگاه ها عبارتند از: دانشگاه تهران شرق، دانشگاه رامسر، دانشگاه گرمسار، دانشگاه نجف آباد، دانشگاه سراب و دانشگاه بناب. البته دانشگاه های دیگری نظیر دانشگاه آزاد واحد علوم تحقیقات تهران و دانشگاه آزاد رامسر نیز از طریق کنکور سراسری دانشجو می پذیرند.
جمع بندی
رشته مهندسی هوافضا از رشته های محبوب و پرطرفدار گروه علوم ریاضی فیزیک است. این رشته به منظور تربیت متخصصین سازنده هواپیما به وجود آمده است. این متخصصین می توانند علاوه بر طراحی هلیکوپتر و هواپیما، دستگاه هایی مانند خودروهای کم مصرف، هواپیماهای بدون سرنشین، ماهواره ها، تجهیزات فرودگاه ها، تجهیزات دفاعی و نظامی نیز تولید کنند. دوره کارشناسی مهندسی هوافضا چهار سال بوده که باید دانشجویان این رشته در طول دو تابستان در دفترهای مهندسی صنایع دروه های کارآموزی را بگذرانند. یک دانشجوی هوافضا لازم است دارای ویژگی هایی مانند: دانش فنی بالا و عالی، توانایی کارکردن با تیم و هماهنگی با آنها، آشنایی با زبان انگلیسی، آشنایی با نرم افزارهای طراحی کامپیوتری، اطلاعات و آگاهی به روز از جدیدترین پیشرفت های تکنولوژی دنیا باشد. درس های دانشگاهی رشته هوافضا برخی اصلی و برخی تخصصی هستند. برخی از دروس اصلی این رشته ارتعاشات، انتقال حرارت ، علم مواد، ریاضی مهندسی است و بعضی از دروس تخصصی آن ایرودینامیک، مکانیک پرواز، طراحی هواپیما و اصول جلو برندگی است. آینده شغلی این رشته برای دانشجویان فعال و با دانش خوب است.