شاید نام مهندسی فرآیند به گوشتان خورده باشد. این مهندسی یکی از رشته های دانشگاهی علوم ریاضی فیزیک است که به مباحثی مربوط به فرآیندهای شیمیایی، زیستی و فیزیکی می پردازد. این گرایش که یکی از گرایش های کارشناسی ارشد رشته مهندسی شیمی است، مباحثی مرتبط با فرآیندها مانند طراحی، بهبود، کنترل، شبیه سازی، بهینه سازی و بهره برداری آنها را بررسی می کند. ما در این مقاله می خواهیم درباره مهندسی فرآیند و همینطور مهندسی مجدد فرآیند و مسائلی پیرامون آنها با شما صحبت کنیم.اگر می خواهید انتخاب رشته کنید یا در دروس خود دچار مشکل شده اید می توانید از طریق وب سایت های مشاور تحصيلي و آموزش آنلاین انواع مشاوره درسی مانند: مشاوره تحصیلی کنکور ، انتخاب رشته ، تغیر رشته ، برنامه ریزی تحصیلی و... مشاوره تحصيلي رايگان و غیر رایگان دریافت کنید همچنین با ورود به وب سایت آن ها می توانید از هزینه مشاوره تحصیلی باخبر شوید.
مهندسی فرآیند چیست؟
چنانچه گفتیم مهندسی فرآیند یکی از مهندسی های رشته ریاضی فیزیک است که به مباحث مرتبط به فرآیندهای مختلف می پردازد. می توان گفت این رشته یکی از حوزه های جدید مهندسی شیمی است که مباحث مربوط آن طیف بزرگی را در بر می گیرد. این طیف شامل صنایع غذایی و دارویی، توسعه نرم افزار، بیوتکنولوژی، صنایع پتروشیمی، صنایع شیمیایی، مهندسی معدن، مهندسی کشاورزی و مواد پیشرفته است.
یکی از مهمترین اهداف مهندسی فرآیند در کشف، توزیع، تولید محصولات شیمیایی بوده و همه فعالیت های ایجاد یک فرآیند جدید مثل عملیات فرآیندی، طراحی مقدماتی و تفصیلی، توزیع، ابداع محصولات را پوشش می دهد. کلیه این فعالیت ها توسط نرم افزارها و برنامه های کامپیوتری و کامپیوترهای پرسرعت صورت می گیرد.
منظور از تأسیس این گرایش مهندسی شیمی، تربیت و آموزش نیروهای متخصص و کارآزموده برای توسعه صنعتی کشور است. به وجود آوردن قطب های علمی مانند قطب شبیه سازی فرآیندی و قطب مهندسی فرآیند با کمک رایانه یکی دیگر از اهداف ایجاد این گرایش است.
دروس مهندسی فرآیند
طول تحصیل کارشناسی ارشد مهندسی فرآیند مانند اغلب رشته ها دوسال بوده و دانشجویان این رشته باید در طول این دو سال، 32 واحد را بگذرانند. از این 32 واحد، 9 واحد به دروس اصلی و 9 واحد به دروس تخصصی اختصاص دارد. در رشته مهندسی فرآیند، 8 واحد اختیاری جهت سیستم آموزشی پژوهشی دانشجویان و 6 واحد نیز جهت پایان نامه گنجانده شده است. همینطور برای سیستم آموزشی این رشته 12 واحد اختیاری و دو واحد سمینار وضع گردیده است.
بازار کار رشته مهندسی فرآیند
این مهندسان شیمی می توانند در اغلب کارخانه های کشور فعالیت کنند. زیرا بیشتر کارخانه ها نیازمند تخصص شیمی هستند. یک مهندس شیمی گرایش فرآیند می تواند در زمینه استخراج، انتقال و پالایش نفت فعالیت کند. در بخش تبدیل نفت به محصولات دیگر نیز به این مهندسان نیاز است. طراحی راکتور، طراحی دستگاه های جداسازی مواد، همگی مربوط به فعالیت های یک مهندس شیمی گرایش فرآیند است.
در صنایعی مانند نفت وگاز، مواد غذایی و دارویی از این متخصصان کمک گرفته می شود. کارخانه های سیمان سازی، سرامیک و غیره نیز به این افراد متخصص نیازمندند.
مهندسی مجدد فرآیندها
تغییر و نوآوری در محصولات و خدمت رسانی، به اندازه ای شتاب گرفته اند که در عرض مدت کوتاهی تکنولوژی وسایل خریداری شده، قدیمی و تکنولوژی جدیدی جای آن را گرفته است. افراد برای اینکه بتوانند وسایلی به روز داشته باشند باید هزینه زیادی بپردازند. مهندسی مجدد برای رفع این معضل به وجود آمده است.
این مهندسی یعنی دوباره اندیشی ریشه ای و بنیادین کلیه فرآیندها برای به دست آوردن پیشرفت چشمگیر در شاخص های عملکردی مانند کیفیت، سرعت و هزینه. یعنی به عبارت دیگر تمامی شرکت ها و حتی دولتها باید دوباره تعریف شده و از نو طراحی شوند.
مهندسی مجدد فرآیندها با گام های کوچک و محتاط سازگاری نداشته و تغییر بنیادین را سرلوحه خود قرار داده است. در این مهندسی مانند قضیه صفر یا صد عمل می شود؛ یعنی یا بدون تغییر یا تغییری بنیادین باید صورت گیرد. این مهندسی به نام هایی نظیر طراحی مجدد ریشه ای، معماری مجدد سازمان، طراحی مجدد کسب و کار، نوآوری فرآیندی، مهندسی مجدد سازمان و غیره نیز شناخته می شود.اگر می خواهید انتخاب رشته کنید یا در دروس خود دچار مشکل شده اید می توانید از طریق وب سایت های مشاوره و برنامه ریزی تحصیلی و کلاس آنلاین انواع مشاوره تحصیلی مانند: مشاوره تحصیلی کنکور ، انتخاب رشته ، تغیر رشته ، برنامه ریزی تحصیلی و... مشاوره تحصیلی رایگان و غیر رایگان دریافت کنید همچنین با ورود به وب سایت آن ها می توانید از هزینه مرکز مشاوره تحصیلی باخبر شوید.
مهندسی مجدد فرآیند یکی از مشهورترین و جنجالی ترین نظریه های مدیریتی سال های اخیر بوده که اصل تقسیم کار اسمیت را به راحتی نقض کرد. این نظریه تفاوتی اساسی با سایر روش های مدیریتی دارد و آن اینکه یک تئوری انقلابی را طرح و شیوه جدیدی را بنیان گذاری کرد.
مهندسی مجدد فرآیندهای کسب و کار
مهندسی مجدد فرآیند کسب و کار یا BPR یعنی تفکر دوباره و بازطراحی اساسی (رادیکالی) فرایندهای کسب و کار. این مهندسی که به جهت بهبود شگفت انگیز و فراوان کسب و کارها به وجود آمده است، بر اساس شاخص های کلیدی عملکردی مانند هزینه، سرعت و کیفیت عمل می کند. مهندسی مجدد فرایند به مواردی از قبیل کسب و کار کارآمدتر، منعطف تر و موثرتر پرداخته و همینطور به جهت پاسخگویی بهتر سازمان ها به کارمندان، مشتریان و سهامداران سازمان طراحی شده است. این ایده باز مهندسی همچنین در جهت به خدمت گرفتن شاکله سازمانی برای سهولت کار به شکلی بهتر و مناسب تر و در نهایت تولید و خدمت رسانی بهتر سازمان ها به وجود آمده است.
جمع بندی
مهندسی فرآیند یکی از گرایش های مهندسی شیمی در مقطع کارشناسی ارشد است. این مهندسی به منظور تربیت افرادی کارآمد و متخصص در زمینه های گوناگون طراحی و شبیه سازی فرآیندهای شیمیایی به وجود آمده است. طول مدت تحصیل در این رشته دو سال بوده و دانشجویان باید در طول این مدت دو سال 32 واحد درسی را بگذرانند. دانش آموختگان رشته مهندسی فرآیند فرصت های شغلی زیادی داشته و اکثر کارخانه ها به تخصص آنها نیازمندند. مهندسی مجدد فرآیند یک نظریه مدیریتی است که به باز اندیشی بنیادین فرآیندها جهت پیشرفت چشمگیر و شگفت انگیز به وجود آمده است. این نظریه به تحولات کوچک و محتاطانه اعتقاد نداشته و تغییر بنیادین و همه جانبه را مد نظر خود قرار می دهد. این نظریه به عنوان چاره ای برای بازار رقابت بنگاه های اقتصادی و پیشرفت پرسرعت تکنولوژی به وجود آمده است.