مهندسی برق یکی از رشته های مهم در گروه آزمایشی علوم ریاضی فیزیک است. این رشته به سبب نقش مهمی که در صنعت دارد، از اهمیت بالایی برخوردار است. بسیاری از دانش آموزان رشته علوم ریاضی و فیزیک به امید قبولی در مهندسی برق یکی از دانشگاه های معتبر هستند. اغلب کسانی که در این رشته پذیرفته می شوند باید در حل مسائل ریاضی و فیزیک تبحر داشته و به خوبی آنها را حل کنند. در این نوشتار می خواهیم در مورد این رشته پرطرفدار و گرایش های آن و همینطور آینده شغلی و بازار کار آن صحبت کنیم.اگر می خواهید انتخاب رشته کنید یا در دروس خود دچار مشکل شده اید می توانید از طریق وب سایت های مشاوره تحصیلی و آموزش آنلاین انواع مشاوره مانند: مشاوره تحصیلی کنکور ، انتخاب رشته ، تغیر رشته ، برنامه ریزی تحصیلی و... مشاوره تحصیلی رایگان و غیر رایگان دریافت کنید همچنین با ورود به وب سایت آن ها می توانید از هزینه مشاوره تحصیلی باخبر شوید.
رشته مهندسی برق چیست؟
مهندسی برق رشته ای دانشگاهی است که در آن به طراحی و کاربرد دستگاه ها و تجهیزات و همینطور سیستم های برقی پرداخته می شود. بعضی از رشته های مهندسی دیگر نیز در برخی از موضوعات مشابه مهندسی برق هستند و به عبارت دیگر همپوشانی دارند. رشته هایی مانند: مهندسی مایکروویو، مهندسی نانوتکنولوژی، مهندسی سخت افزار و مهندسی الکتروشیمی. به عبارت دیگر مهندسی برق، رشته ای ترکیبی از سایر رشته های مهندسی است.
یک مهندس برق با استفاده از دانش و معلومات خود می تواند سیستم های الکتریکی جدیدی را طراحی کرده و مشکلات آنها را برطرف کند. فارغ التحصیلان رشته برق توانایی استفاده از ریاضیات برق و فیزیک، الکترومغناطیس و الکترونیک در اندازه های بزرگ و کوچک، جهت پردازش اطلاعات و انتقال انرژی را دارند.
مهندسی برق در مقطع کارشناسی دارای چهار گرایش است که عبارتند از: قدرت، کنترل، مخابرات، الکترونیک. در مقطع کارشناسی ارشد دو گرایش بیوالکتریک و مکاترونیک نیز به گرایش های کارشناسی اضافه می شود.
مهندسی برق قدرت
یکی از گرایش های مهندسی برق در مقطع کارشناسی، مهندسی برق قدرت است. دانش آموختگان این گرایش با انتقال و توزیع و همینطور تولید برق سر و کار دارند. این افراد همینطور با دستگاه های مختلفی که مرتبط با تولید، انتقال و توزیع برق هستند نیز کار می کنند. این دستگاه های برقی عبارتند از: موتورهای برقی، ژنراتورهای برقی، ترانسفورماتورها. یک مهندس برق می تواند روی طراحی و نگهداری شبکه های برق و همینطور سیستم های برقی که به آنها متصل می شوند، کار کند. این سیستم های قدرت شبکه ممکن است به سه صورت عمل کنند. الف- شبکه را با انرژی اضافی تأمین کنند. ب- برق را از شبکه قطع کنند. ج- هر دو را انجام دهند. گرایش برق قدرت دارای دروس تخصصی مختلفی است شامل: تأسیسات، تولید و نیروگاه، ماشین های الکتریکی تخصصی، عایق و فشار قوی، حفاظت و رله و ماشین های مخصوص.اگر می خواهید انتخاب رشته کنید یا در دروس خود دچار مشکل شده اید می توانید از طریق وب سایت مشاوره تحصیلی و آموزش آنلاین انواع مشاوره مانند: مشاور درسی کنکور ، انتخاب رشته ، تغیر رشته ، برنامه ریزی تحصیلی و... مشاوره تحصیلی رایگان و غیر رایگان دریافت کنید همچنین با ورود به وب سایت آن ها می توانید از هزینه مشاوره تحصیلی باخبر شوید.
مهندسی برق الکترونیک
یکی دیگر از گرایش های مهندسی برق در مقطع کارشناسی، گرایش الکترونیک است. این گرایش در قدیم به مهندسی رادیو معروف بود زیرا مهندسین آن صرفا به جنبه های مختلف ارتباطات و رادار و همینطور رادیو تجاری و تلویزیون می پرداختند. اما امروزه این افراد به طراحی و آزمایش مدارهای الکترونیکی تمرکز دارند. مهندس الکترونیک برای دستیابی به یک عملکرد خاص از خواص عناصری مانند خازن، سلف، دیودها، ترانزیستورها استفاده می کند. دروس اختصاصی گرایش الکترونیک شامل: فیزیک الکترونیک، معماری کامپیوتر، پروژه آزمایشگاه الکترونیک، میکروپروسسور، فیزیک مدرن، تکنیک پالس، الکترونیک صنعتی و مدارهای مخابراتی است.
مهندسی برق گرایش کنترل
یکی دیگر از گرایش های مهندسی برق در مقطع کارشناسی، گرایش کنترل است. این رشته در طراحی کنترل کننده ها و مدل سازی طیف گوناگونی از سیستم های پویا تمرکز می کند که موجب روش مطلوب رفتار این سیستم ها می شود. مهندسین برق ممکن است جهت اجرای این کنترل کننده ها، از میکروکنترلرها، مدارهای الکترونیکی، کنترل کننده های منطق قابل برنامه ریزی و پردازنده های سیگنال دیجیتال استفاده کنند.
مهندسین کنترل روی طیف بزرگی از پیشران های هواپیماهای تجاری، کنترل کروز در برخی از اتومیبل های پیشرفته و برنامه های پرواز تمرکز دارند. نقش مهندس کنترل روی اتوماسیون صنعتی نیز زیاد است. این افراد اغلب برای طراحی سیستم های کنترل از بازخورد کمک می گیرند. اگر بازخورد منظمی وجود داشته باشد، از تئوری کنترل برای تعیین شیوه واکنش سیستم به بازخورد استفاده می شود.
دروس تخصصی گرایش کنترل عبارتند از: جبر خطی، ترمودینامیک، سیستم های کنترل پیشرفته، الکترونیک صنعتی، سیستم های کنترل دیجیتال و غیر خطی، ابزار دقیق، مکانیک سیالات، اصول میکروکامپیوترها و مبانی تحقیق در عملیات.
بازار کار مهندسی برق
کاربرد این رشته در کشور ما زیاد است زیرا اکثر صنایع موجود به این رشته وابسته اند. مهندسین برق اگر علاوه بر دروس تئوری خود به کارهای عملی این رشته نیز تسلط داشته باشند، بازار کار آنان خوب است. بیشتر مهندس های برق که بیکار هستند مهارت های عملی خود را گسترش نداده و به دروس تئوری بسنده کرده اند. با گسترش صنایع مختلف و تنوع فرصت های شغلی امید است که فارغ التحصیلان این رشته نیز به آینده شغلی مناسبی دست یابند.
جمع بندی
رشته مهندسی برق یکی از رشته های پرطرفدار در بین دانش آموزان رشته ریاضی فیزیک است. این رشته که روی طراحی و کاربرد دستگاه های برقی و الکترومغناطیسی تمرکز دارد، با بسیاری از رشته های مهندسی در برخی از موضوعات مشترک است. فارغ التحصیلان این رشته ترکیبی می توانند سیستم های الکتریکی جدیدی را طراحی و توسعه دهند. آنها می توانند تجهیزات برقی را آزمایش کرده و مشکلات آنها را برطرف کنند. رشته مهندسی برق در دانشگاه های سراسر کشور در سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا تدریس می شود. گرایش های این رشته در مقطع کارشناسی عبارتند از: قدرت، مخابرات، کنترل و الکترونیک و در مقطع کارشناسی ارشد دو گرایش مکاترونیک و بیوالکتریک نیز به گرایش های کارشناسی افزوده می شود. این رشته بازارکار خوبی برای افراد ماهر دارد؛ یعنی فارغ التحصیلانی که علاوه بر دانش تئوری، دارای مهارت های عملی مختلفی نیز باشند.