در تمامی شرکتهای تولیدی، تامین مواد اولیه همواره یکی از دغدغههای همه صاحبان کار و مشاغل است. در کنار هزینه، پیدا کردن مواد اولیه با کیفیت و درجه یک نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. خرید مواد اولیه را به اندازه نیاز خود تهیه کنید چرا که ممکن است موادی مثل چسب فاسد شوند و دیگر قابل استفاده نباشند. کیفیت تمامی مواد نیز قبل از خرید حتما چک شوند و پس از آن نیز در انبار به درستی نگهداری شوند تا مشکلی برای آنها پیش نیاید. اقلامی مانند چسب، یراق آلات، پارچه، مقوا و آستری جز مواد اولیه ضروری یک کارگاه یا کارخانه تولیدی محصولات چرمی است.
مراحل مختلف فرایند تولید محصولات چرمی
1. سورتینگ
وقتی به فرایند تولید محصولات چرمی می رسیم در ابتدا مرحله سورتینگ چرم یا درجه بندی آن انجام میشود. بسته به سطح چرم که باید عاری از هرگونه مشکل و کثیفی باشد درجه بندی انجام می شود. چرم درجه یک ظاهر کاملاً سالم و عاری از هرگونه بریدگی بر روی آن است. پشت آن نیز ضخامت کافی را داشته و الیاف آن متراکم و ضد آب است. این نوع چرم که بادوام ترین و زیباترین نوع چرم است در مقابل پوسیدگی و خط و خش نیز مقاوم است. به همین ترتیب و براساس میزان جراحت و ناهمواری های سطح چرم، درجه بندی های بعدی نیز انجام می شود. هرچه درجه چرم بالاتر رود کیفیت آن کمتر شده و در مقابل رطوبت و خط و خش آسیب پذیر تر می شود.
2. برشکاری
• برش چرم
برش چرم یکی از مهمترین قسمتهای فرآیند تولید محصولات چرمی است. چرا که قیمت پارچه چرمی تفاوت زیادی با پارچه های معمولی دارد و بایستی کلیه موارد مثل هدر نرفتن آن، داشتن برش های یکنواخت و یکدست حتماً در نظر گرفته شود. در این روش از سه مدل برای برش استفاده میکنند:
قیچی یا کاتر: استفاده از قیچی یا کاتر، بیشتر برای محصولات کم و انگشتشمار مثل محصولات خانگی متداول تر است.
قالب: روش بعدی استفاده از قالب برای برش است. برای برش از قالبهای مختلف و از پیش ساخته استفاده میشود که در گذشته جنس آن ها از چوب، گچ، سنگ و... بوده است. اما امروزه از شیشه و پلیمر هم برای این کار استفاده میشود.
لیزر: استفاده از دستگاه لیزر بهترین گزینه ( به ویژه برای چرم های طبیعی) برای این کار است. زیرا برش را با نهایت دقت و سرعت انجام میدهد. در این روش مواد اصلاً تغییر شکل پیدا نکرده، لبه های کار بدون سوختگی و با دقت فراوان برش داده شده و گرد و غبار زیادی نیز حین کار به وجود نمی آید.
• برش مقوا
امروزه برش مقوا (که در آستر کار از آن ها استفاده می شود)؛ بیشتر با استفاده از قالب های ماشینی انجام می شود.
3. لویس کاری
چرم مصنوعی به راحتی به سمت های مختلف برگشته و دوخته میشوند اما این کار در چرم طبیعی به دلیل ضخامت بیشتر آن امکان پذیر نیست. به همین دلیل قبل از هر کاری باید پشت چرم نازک شود که به این عمل لویس کاری گفته میشود.
4. حک کاری
پس از برش ها و لویس کاری، چاپ داغی و طلاکوب بر روی چرم انجام گرفته تا لوگو یا نوشته های مورد نظر بر روی آن حک شود.
5. لب تا
برای جلوگیری از چین خوردگی و همچنین افزایش ضخامت لبه های کار به ویژه در قسمت های گرد، لبه ها با استفاده از ماشین یا به صورت دستی به سمت داخل تا خورده تا هنگام دوخت مهار شود.
4. مونتاژ
در این مرحله از فرایند تولید محصولات چرمی، چسباندن آستری ها و مونتاژ یراق آلات انجام شده و بعد از آن قطعات وارد قسمت خیاطی می شوند. حتماً دقت کنید که چسب باید به خوبی تمام سطح را پوشش دهد، چرا که در غیر این صورت ممکن است موجب برآمدگی و ایجاد حباب شود. همچنین به اندازه کافی به آن زمان دهید تا به خوبی خشک شود.
6. خیاطی
با استفاده از چرخ و یا به صورت دستی، با استفاده از نخ های مخصوص دوخت انجام می شود. اما حتماً در انتخاب سوزن خود برای دوخت دقت کنید.
7. رنگ کاری
در مراحل انتهایی فرایند تولید محصولات چرمی، برای محافظت از چرم در برابر پوسیدگی لبه ها بهتر است، رنگ کاری انجام شود. لبه های چرم معمولا دارای رنگ های تیره تری هستند، پس بهتر است همرنگ خود محصول شوند. برای این کار سطح لبه کار را با استفاده از سمباده، صاف و صیقلی کرده تا یکدست شود؛ سپس از محلول ها و رنگ های مختلفی برای این کار استفاده می شود.
جمع بندی
با توجه به علاقه انسان ها به محصولات چرمی، کارگاه ها و کارخانه های زیادی در سرتاسر دنیا مشغول به فعالیت در این حوزه هستند. اما همانطور که در این متن نیز به آن اشاره شد؛ فرایند تولید محصولات چرمی چندان آسان نیست و علاوه بر تهیه خود پارچه چرمی، مراحل دوخت و آماده سازی نیز بسیار متنوع هستند.