در رشته پزشکی درمان های مختلفی برای انواع بیماری ها در نظر گرفته می شود. یکی از درمان های بیماری های پوستی، فتوتراپی یا نوردرمانی است. این روش به طور چشمگیر و قابل توجهی در جهت معالجه بیماری های پوست موثر است و زندگی اغلب بیماران با این روش به حالت عادی درآمده و دگرگون می شود. افرادی که این عمل را روی بیماران انجام می دهند باید از مهارت های لازم برخوردار بوده تا یک درمان موثر و مطمئن صورت گیرد. عوارض جانبی نوردرمانی معمولا کم نیست اما در برخی موارد تنها راه حل ممکن است.
اگر می خواهید در مورد فتوتراپی و اثرات آن در زردی نوزادان اطلاعات بیشتری کسب کنید ادامه این مطلب را مطالعه کنید. در این نوشتار درباره عوارض فتوتراپی پوست نیز صحبت می کنیم.
نوردرمانی و تاریخچه آن
همانطور که گفتیم نوردرمانی یا فتوتراپی یکی از روش های درمان بیماری های پوستی است که اغلب از طریق تاباندن نورهای گوناگون نظیر نور فلورسنت، هالوژن یا ال ای دی به پوست بیمار انجام می شود. سابقه این روش به سه هزار و پانصد سال پیش برمی گردد که مصریان و هندیان عصر باستان توسط نور خورشید بعضی از بیماری های پوستی را معالجه می کردند. بیماری هایی مانند برص یا ویتیلیگو در گذشته با نوردرمانی درمان می شد.
در ابتدای قرن بیستم یکی از پزشکان به نام «نیلز فیکسن» از طریق تاباندن اشعه ماورابنفش بیماریLupus Vulgaris را درمان کرد. امروزه نیز با گسترش روش ها و تکنولوژی های جدیدتر فتودرمانی پزشکان با توجه به نوع بیماری یکی از این روش های نوین را برای بیمار مورد نظر تجویز می کنند. جهت درمان بیماری هایی نظیر پسوریازیس، ویتیلیگو، برص، اگزما و خارش های پوستی و غیره از نوردرمانی استفاده می شود. در ادامه به انواع روش های فتوتراپی می پردازیم.
انواع روش های نوردرمانی
برای کاهش رشد و التهابات پوستی از روش های مختلفی استفاده می شود که عبارتند از:
- یکی از روش های نوردرمانی، روش Broadband UVB است. در این نوع، طیف کامل اشعه ماورابنفش B در معالجه بیمار مورد استفاده قرار می گیرد.
- یکی دیگر از روش های فتوتراپی، Narrowband UVB است. در این روش طول موج های بلند مضر و زائد ماورابنفش حذف شده و صرفا طیف کوچکی از این اشعه برای درمان مورد استفاده قرار می گیرد. این روش که موثرتر از روش قبلی است، بیشترین کاربرد را در کلینیک های پوستی دارد.
- در روش سوم که PUVA نامیده می شود، از نوع A اشعه ماورابنفش و ترکیب آن با ماده ای شیمیایی به نام Psolaren استفاده می شود. روش PUVA را به صورت خوراکی یا موضعی وارد بدن بیمار می کنند. این روش از دو نوع قبلی موثرتر بوده ولی عوارض نور درمانی پوست در آن نیز بیشتر است. پزشکان معمولا جهت معالجه افرادی که توسط دو طریق قبلی بهبود نیافته اند از این روش استفاده می کنند.
عوارض نور درمانی ویتیلیگو
ویتیلیگو یکی از بیماری های پوستی است که در برخی افراد بروز می کند. این بیماری به صورت لکه های بدون رنگ روی پوست ظاهر شده و فرد را دچار مشکلات مخلتفی می کند. فتوتراپی ویتیلیگو با روش PUVA صورت می گیرد. برخی از عوارض شایعی که در هنگام معالجه این بیماران به وجود می آید عبارتند از: خارش، تهوع و استفراغ، سردرد و قرمزی پوست. بیماری پوستی پسوریازیس نیز از طریق فتوتراپی معالجه می شود به طوری که نور درمانی پسوریازیس یکی از روش های رایج در کلینیک های پوست است.برای استفاده از خدمات زیبایی می توانید از طریق كلينيك زيبايي انواع خدمات پوست و زیبایی مانند: مزوتراپی ، تزریق ژل لب ، تزریق بوتاکس ، لیز مو ، کاشت مو ، میکرونیدلینگ صورت ، افتادگی پلک و ...را دریافت کنید . و به صورت اینترنتی نوبت کلینیک تخصصی پوست و مو مد نظر خود را رزرو نمایید.
عوارض فتوتراپی در بزرگسالان
چنانچه گفتیم نوردرمانی عوارض جانبی دارد. اغلب این عارضه ها خفیف بوده و ماندگاری طولانی مدتی ندارند. بعضی از این عوارض عبارتند از: خستگی چشم، تاری دید، پریشانی و کج خلقی، حالت تهوع، سردرد، مشکلات خواب و خستگی عمومی.
با اینکه این روش دارای مزایای بسیاری است ولی برای برخی از افراد توصیه نمی شود. این افراد عبارتند از:
- کسانی که سرطان پوست در اعضای خانواده آنها مشاهده شده است.
- کسانی که مبتلا به بیماری های ریوی هستند.
- افرادی که مبتلا به بیماری سل هستند.
- زنان باردار و شیرده
لامپ ال ای دی برای زردی نوزاد
یکی از روش های رایج درمان زردی نوزادان، استفاده از لامپ های ال ای دی و درمان از طریق تاباندن نور است. در این روش نوزادان را درون دستگاه نور درمانی قرار داده و نور لازم را به او می تابانند. نور تا زمانی به نوزاد تابانده می شود که بیلی روبین خون او که در اثر کم کاری کبد افزایش یافته است، به میزان استاندارد برسد. البته نوزادانی که بیلی روبین خون آنها به قدری افزایش یافته است که نیاز به تعویض خون دارند را نمی توان با فتوتراپی درمان کرد.
جمع بندی
یکی از روش های معالجه بیماری های پوستی افراد، روش نوردرمانی است. در این روش نور از طریق لامپ های مخصوص به بیمار تابانده می شود. فتوتراپی دارای عوارض و مشکلاتی نظیر: قرمزی پوست، سردرد، پریشانی، خستگی چشم، خستگی عمومی، تاری دید و غیره است. این عوارض اغلب طولانی مدت نبوده و خفیف هستند. نقش فتوتراپی در درمان زردی نوزادان نیز بسیار موثر و مهم است. زردی نوزادان در صورتی که از روش نوردرمانی برطرف نشود باید از طریق تعویض خون، بیلی روبین های آنها را کاهش دهند. روش های مختلفی جهت فتوتراپی وجود دارد که عبارتند از: Broadband UVB، Narrowband UVB و PUVA که روش سوم برای افرادی که از دو روش قبلی معالجه نشده اند، تجویز می شود که عوارض آن نیز شدیدتر از دو روش اول است.