قدمت روستا کندوان
در مورد قدمت روستای کندوان برخی از اهالی روستا قدمت این روستا را به دوره های قبل از اسلام حتی مرتبط می دانند. دیدگاهی که شاید نسبت به دیگر دیدگاه ها قویتر باشد. زمان حمله مغول به ایران است، که در زمان حمله مغول مردم روستای حیله ور که در نزدیکی روستا زندگی می کردند به صخره های این روستا پناه آورده اند. اما عده ای دیگر معتقدند که در گذشته به خاطر جنگ ها عده ای از جنگجویان به خاطر موقعیت مناسب و نظامی این منطقه به عنوان پناهگاه از صخره های این روستا استفاده می کردند.
در مورد نام روستای کندوان کلمه کندوان که در زبان ترکی کند به معنای روستا و وان به معنای مکان است، میتوان نام این روستا را اینچنین تعبیر نمود. البته به خاطر آب و هوای قابل قبول این منطقه و مکانی مناسب برای پرورش زنبور عسل نیز شباهت هایی بین صخره های کله قندی به کندو نیز تا حدودی میتواند به نام این روستا اشاره داشته باشد.
ساختار خانه های روستا کندوان
نوع شکل قرار گیری خانه ها به صورت افقی است؛ چرا که صخره ها، مدل طبیعی ندارند و برای اینکه دچار شکستگی نشوند ضخامت دیوار نیز باید زیاد باشد، که این موضوع خود باعث می شود اندازه خانه ها اندازه بزرگی در نظر گرفته نشود و به همین دلیل شما تعداد طبقات بسیاری را نمی توانید برای بنای خانه در روی صخره در نظر بگیرید. به همین خاطر ساخت خانه تحت تاثیر عوامل جغرافیایی قرار دارد. فضای اصلی را شما می توانید به عنوان اتاق نشیمن و پذیرایی و در برخی از موارد به عنوان خواب در نظر بگیرید. کف خانه با گلیم و فرش های دستباف محلی پوشیده شده است. بسیاری از مردم که در روستای کندوان زندگی می کنند از تنور برای نان پزی استفاده می کنند، که البته امروزه به خاطر وجود نفت تنور آنچنان کارایی ندارد. به محلی که برای گذاشتن لحاف و تشک اختصاص می دهند یوک یری گفته می شود.
شگفتی های معماری روستا کندوان
جدار صخره ها سخت است و مانند عایق عملکرد خود را نشان می دهد. به همین دلیل است که داخل صخره و یا کران را در تابستان خنک و در زمستان گرم می توانید در نظر بگیرید؛ چرا که دیوارهای سست به خاطر بارش فراوان و بادهای تند منطقه فرسایش خود را به حداکثر رسانده اند و قسمت های سخت و سنگین آن باقی مانده اند است و همچنین سنگ های کندوان جزء سنگ هایی با مقاومت بالا هستند.
نحوه قرارگیری صخره به سمت جنوب است و شکل قرارگیری آنها را به یکدیگر در یک حالت شکسته برای باد باید در نظر بگیرید. به دلیل قرارگیری صخره ها در قسمت شمالی روستای کندوان سطح مخروط ها به طور کامل میتوانند آفتاب جنوب را دریافت کند. به همین دلیل به عنوان یک نور و تهویه طبیعی مردم این روستا می توانند از این مزیت برای خانه های خود استفاده کنند. طبقه های زیرین صخره ها به خاطر اینکه نورگیر نیستند و فضا روشنایی کافی را نم و رطوبت بسیاری داشته و حتی محلی برای رشد جلبک ها به حساب می آید.
سوغات روستا کندوان
آب و هوای روستای کندوان در تابستان مطبوع و در پاییز زمستان آب و هوای سردی دارد که از 180 روز سال را یخبندان است. دامداری یکی از شغل های اصلی اهالی روستا در کنار کشاورزی دیمی به حساب می آید. البته برخی دیگر به باغداری نیز مشغول هستند.
نام عسل کوهستان را اگر شنیده باشید، احتمالا با خواص بینظیر آن نیز آشنا هستید. محصولات عالی دیگری همانند انواع گیاهان دارویی، لبنیات، شیره انگور، عسل، بادام و... جزء خوراکی های منحصر به فرد این روستابه عنوان سوغاتی محسوب میشود و البته صنایع دستی تولید شده مردم روستای کندوان مانند گلیم، جاجیم و دیگر صنایع را در کنار هنر بی نظیر اهالی این روستا نباید از یاد برد. معرق کاری، کنده کاری، سفال و... نیزهمگی در گروه سوغاتی های این روستا قرار گرفته است.
سخن پایانی
روستای کندوان همانگونه که در این مقاله به آن اشاره شد به خاطر داشتن معماری صخرهای خود جز جذاب ترین مناطق گردشگری ایران به حساب میآید و همچنین با وجود طبیعت سرسبز و چشمه آب معدنی که خاصیت درمانی دارد گردشگران زیادی را به سمت روستا جذب می کند. آب چشمه با داشتن کربنات کلسیم و دمای ۱۰ درجه که کمترین آهک را برای بیماران کلیوی در خود جای داده است، توانسته یک منبع عالی محسوب شود که این روستا در استان آذربایجانشرقی در فاصله ۶۵ کیلومتری شهر تبریز و ۱۸ کیلومتری شهرستان اسکو واقع شده است.