تغذیه سالمندان در دوران کرونا
به طور کلی اختلالات گوارشی از مشکلاتی است که گریبان گیر سالمندان زیادی می باشد و به همین دلیل باعث کمبود آب در بدن آنها می شود. همچنین کمبود ویتامین های گروه B مثل B12 و B6 که به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کرده یا کمبود ویتامین C که این ویتامین نیز منجر به تقویت سیستم ایمنی بدن می شود و یا ویتامین D که معمولا در تمامی افراد جامعه کمبود آن مشاهده می شود باعث شده که سالمندان را دچار مشکل سازد.
تعذیه سالمندان در دوران کرونا چگونه باید باشد؟
با توجه به تغییراتی که بدن سالمندان رخ می دهد و کرونا نیز به سیستم ایمنی افراد مستقیما فشار وارد می کند از این رو بهتر می باشد که تغذیه افراد به سمتی برود که در کنار تغذیه سیستم ایمنی نیز تقویت شود. در دوران سالمندی نیاز به خوراکی های مختلف نیز تغییر می کند. نیازهای تغذیه سالمندان در دوران کرونا را می توان به صورت زیر دسته بندی کنیم.
• مصرف حداقل 6 لیوان آب در طول روز برای جلوگیری از کم شدن و جلوگیری از مشکلات گواراشی ( خوردن آب باعث کاهش دمای بدن شده و از کم آب شدن بدن نیز جلوگیری می کند).
• مصرف مواد غذایی پروتئینی و تامین پروتئین بدن از مواد غذایی کم چرب مثل مرغ و ماهی.
• کاهش استفاده چربی به خصوص مصرف کمتر انواع روغن جامد و کره.
• مصرف کلسیم و ویتامین دی (با افزایش سن افراد، کلسیم بدن آنها نیز کاهش پیدا کرده و باعث مبتلا شدن به بیماری ها و ضعف در بخش های سخت بدن مثل استخوان می شود. استفاده کردن از مواد غذایی کلسیم دار یا مکمل های کلسیم و ورزش در نور آفتاب باعث می شود کلسیم مورد نیاز رژیم غذایی سالمندان تامین شود).
برای اینکه دچار کم خونی نشده و حس چشائی و سو هاضمه ایجاد نشود باید در طول هفته مقدار مناسبی از سبزیجات برگ تیره، آجیل و خشکبار مثل سویا، ذرت، گندم، حبوبات و مقدار کافی از جگر و گوشت در برنامه غذایی سالمندان وجود داشته باشد.
سالمندان باید به طور جدی از مصرف چای قبل از خواب یا بعد از خوردن غذا جلوگیری کنند به این دلیل مصرف چای باعث کاهش جذب آهن در بدن آنها می شود. یکی از توصیه های مهم برای تغذیه سالمندان در دوران کرونا مصرف موادی غذایی حاوی ویتامین C و E می باشد که باعت بالا رفتن قدرت سیستم ایمنی بدن شده و مقاومت بدن در برابر عوامل بیماری افزایش می دهد.
توجه به تغذیه سالمندان در دوران کرونا
توجه داشتن به تغذیه سالمندان در دوران کرونا باعث می شود که کمتر دچار این بیماری شوید. بیماری کرونا در هر سن و سالی به ضعیف ترین بخش بدن هر فرد آسیب می رساند. در سنین سالمندی به علت کاهش تحرک و کاهش متابولیسم بدن مقاومت و توانایی های بدن نیز کاهش پیدا می کند. کاهش توده های عضلانی و چربی در بدن این افراد باعث می شود که بدن آنها بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری کرونا قرار بگیرند به همین دلیل است که بیشتر باید به آنها توجه داشته باشید.
نکات مهم جهت تغذیه سالمندان در دوران کرونا
• از مصرف مواد غذایی شیرین بکاهید.
• کنسروها، سوسیس، کالباس را سعی کنید از برنامه غذایی خود حذف کنید.
• از ادویه ها مانند زردچوبه، زعفران در غذاهای خود بیشتر استفاده کنید.
• در برنامه غذایی و تغذیه سالمندان در دوران کرونا از جوانه گیاهانی مثل ماش و عدس بیشتر استفاده کنید.
• از مغزهای خوراکی بیشتر استفاده کنید.
• گوجه و پرتغال و همچنین مکمل های غذایی ویتامین سی استفاده کنید.
بهترین تغذیه برای سالمندان مبتلا به کرونا
برای جلوگیری از هر اتفاقی باید به تغذیه سالمندان در دوران کرونا توجه داشته و اگر فرد یا سالمندی در نزدیکی ما وجود دارد که به کرونا دچار شده است باید بیشتر از او مراقبت کرد. در حالت طبیعی سالمندان مستعد کم آبی هستند. اما در زمان بیماری کووید 19 سالمندان باید به طور جدی مراقب کم آبی بدنشان بوده و به بر طرف کردن مشکلات تنفسی نیز باید توجه کافی را داشته باشند.
در رژیم غذایی سالمندانی که به کووید19 دچار شده اند باید به مصرف انواع غذاهای حاوی آنتی اکسیدان و ویتامین های A، C، E که در انواع میوه ها و سبزی های تازه وجود داد تاکید شود. همچنین روغن های گیاهی مثل روغن ذرت، آفتابگردان، سویا، کلزا، کنجد و زیتون منابع خوبی از ویتامین E محسوب می شوند و مصرف آنها به تامین این ویتامینها برای سالمندان کمک کننده میباشد. همچنین باید برای بیمار اهمیت مصرف مایعات و رژیم غذایی مناسب پر فیبر را توضیح داده تا همراهی لازم را با مراقبان خود داشته باشد.
جمع بندی
در این مقاله سعی کرده ایم بهترین روش ها برای داشتن یک تغذیه سالم برای سالمندان در این دوران که با بیماری کرونا درگیر هستیم بپردازیم.